terug naar julianauta.com

Cradle to cradle

Cradle to cradle, het betekent letterlijk wieg tot wieg, dus dat “het product” als het ware wordt “herboren”. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar het is een heel duurzame manier van producten hergebruiken en niet weggooien. Met dit principe willen we de biologische en technische cirkel rond maken. Wat dat betekent leg ik zo uit. Normaal heeft “het product” maar 1 nut en belandt daarna vanzelf in de vuilnisbelt of de plastic soep. Dat proberen we te voorkomen met het cradle to cradle principe. Cradle to cradle zorgt ervoor dat geproduceerde producten in geheel hergebruikt kunnen worden zonder dat je iets vervuilt.

Technische cradle to cradle

We gaan even kijken naar de technische cradle to cradle cirkel: het begint wanneer het product wordt geproduceerd, dan wordt het gebruikt, daarna komt het bij de hoop recycleproducten terecht, waar alles wordt het gescheid en gesorteerd totdat het goed genoeg is om weer terug te sturen naar de fabriek waar weer iets van kan worden geproduceerd. Dit proces gaat door en door, en de bedoeling is dat we niks weggooien en dat alles als nieuw wordt gebruikt, dus we moeten ook letten op welk materiaal we gebruiken. Als dit goed verloopt verliezen we niks van het materiaal dat we gebruiken, zoals nu gebeurt.

Biologische cradle to cradle

Dan gaan we naar de cyclus van de biologische cirkel: bij het begin gebeurt hetzelfde zoals bij de technische cirkel; een product wordt geproduceerd en gebruikt. Dan gaat het naar de composthoop, niet de vuilnisbelt. Je ziet vast weleens een grote kledingcontainer, daarvan wordt maar liefst 70% van gerecycled, nog niet alles, maar we zijn al aardig op weg. Na de composthoop halen we het product biologisch uit elkaar, met als doel dat het proces van scheiden onschadelijk is. Een deel daarvan wordt gebruikt om bijvoorbeeld bomen te laten groeien, die boom wordt dat weer naar de fabriek gestuurd en geproduceerd tot bijvoorbeeld een schep en daarmee wordt een ander boomzaad geplant. Dit is een voorbeeld van de vele biologische pro

Uiteindelijk is ons doel: natuurlijke hernieuwbare energie, dus dat het energie waarmee we producten produceren uit een hernieuwbare energiebron komt, zoals zonnepanelen, windmolens, of zelfs water.