terug naar julianauta.com

Samenvatting

Plastic soep

Je hebt gelezen dat microplastic op allerlei manieren in de zee kan belanden, en dat het ook op verschillende manieren ontstaat. Bijvoorbeeld als je aan het rijden bent: je slijt je autoband aan de straat, er komen kleine deeltjes plastic los, en die worden meegenomen door de wind. Hierdoor komt het afval in de zee terecht en wordt het na een tijdje microplastic. Er komt natuurlijk ook groter plastic in de zee terecht, dat is het meest schadelijke voor zeedieren, die overlijden daar meestal aan. Microplastic is niet heel schadelijk voor dieren, maar het kan wel dat wij microplastic binnenkrijgen omdat wij vis eten.

Cradle to cradle

Hoe kunnen we plastic zo duurzaam mogelijk maken? Een theorie daarvoor is het cradle to cradle idee. je veranderd het product zodanig dat je het oneindig kan herbruiken. Je veranderd de producten waarmee het wordt geproduceert zodat het na gebruik biologisch of technisch uit elkaar kan worden gehaald en weer kan worden hergebruikt.

(Niet) Afbreekbaar

Ook een duurzame manier om vervuiling voor te komen: Biologisch afbreekbaar plastic. Biologisch afbreekbar plastic is plastic dat van biologische materialen is gemaakt, het is zodanig gemaakt dat het na een tijdje oplost in de natuur. zo is er geen vervuiling van plastic. Er bestaat ook “niet biologisch afbreekbaar plastic”. Dit is plastic gemaakt uit kunststofvezels. Het kan niet worden afgebroken, omdat kunststofvezels niet oplossen in de natuur. In dit geval wordt er wel vervuild.

Onderzoek op school

Zelf hebben we onderzoek gedaan naar afval, we zijn rond school gelopen en hebben al het afval genoteerd, het blijkt dat er vooral sigarettenpeuken worden gevonden, en daarnaast ook veel zacht plastic, dat bestaat voor een groot gedeelte uit plastic snoepzakjes.

Interview

Maud en Rutger hebben ons verteld hoe we allemaal een beetje kunnen bijdragen aan een schonere oceaan en hoe ook jij daarop kan letten. Ze hebben allebei heel gepassioneerd hun verhaal verteld en het was een waar genoegen Maud en Rutger te interviewen.

Oplossingen

We hebben ook Oplossingen bedacht om zwerfafval en vervuiling tegen te gaan:

  • Je kan letten op wat je koopt
  • Je kan een actie starten
  • Neem een eigen tas mee naar de winkel
  • Let op de kleren die je koopt
  • Ruim plastic dat je ziet op
  • Je kan plastic verpakkingen vervangen met biologisch afbreekbaar materiaal
  • Er kunnen meer prullenbakken worden geplaatst
  • Er moet meer besef zijn over wat afval voor ons kan betekenen.