Interview
In dit interview ondervragen wij Maud en Rutger, 2 biologen, en zoeken we uit hoe zij denken over de plastic soep en op welke manier ze een handje bijdragen. Ze specialiseren zich niet bepaald in de plastic soep in het speciaal, maar weten nog aardig wat te vertellen over wat ze weten: zo vertelt Maud over de oceaanstromen en hoe dit zorgt dat al het plastic wordt verspreid, hierbij gebruikt ze het voorbeeld van een paar schoenen ‘als er bijvoorbeeld een paar schoenen overboord slaat dan zie je soms dat de ene schoen ergens in Australië ligt en de ander ergens in Amerika. Dat komt dan door de oceaanstromingen’, maar ze legt ook uit dat de oceaanstromingen juist kunnen zorgen voor veel plastic allemaal bij elkaar in 1 plek in de oceaan terecht kunnen komen.
Ook vertellen ze wat ze van de plastic soep vinden en wat ze eraan doen om zelf niet eraan bij te dragen. Maud legt uit dat ze als bioloog doorheeft hoe wat voor impact de plastic soep heeft op zeedieren. Het kan bijvoorbeeld dat er beesten in het plastic blijven hangen en daardoor verstikken vertelt ze, maar ook dat het plastic in kleine stukjes kan afbrokkelen, microplastic. Een vis krijgt het in zich, een vogel eet de vis op. Nu zit het in de vogel en zo kan dat microplastic uiteindelijk overal inkomen. Met het slechte idee van plastic in het achterhoofd leggen ze uit waar ze op letten om uitbreiding tegen te gaan. Hierbij wordt de circulaire economie genoemd. Ze proberen het vooral te doen met de spullen en het eten wat ze zelf hebben en wat in de tuin staat en als ze dan iets kopen letten ze goed op wat ze kopen. Wat ze dan doen is kijken hoe je iets het best kan hergebruiken.
Op het nieuws hadden ze iets gezien over een oplossing om het plastic uit de oceaan te halen. ‘Want’ vertellen ze: ‘er was een jonge Nederlander op tv, Boyan Slat, die toen hij 16 was eigenlijk dacht van waarom kan die plastic soep niet makkelijker worden opgeruimd dan dat mensen in duikpakjes een klein deel plastic uit de zee halen. Veel plastic ligt al bij elkaar door de plastic eilanden. Wat als je nou gewoon een supergroot speciaal visnet maakt en het dan in grote delen plastic uit de zee haalt heb je al snel een groot deel van het probleem verholpen.’ en zo vertellen ze dat hij het ook aan grotere bedrijven heeft voorgedragen en iedereen was er heel enthousiast over. Voor dit visnet is een crowdfunding gestart waar Maud en Rutger ook iets aan hebben bijgedragen. Van de crowdfunding hebben de oceancleanup prototypes gebouwd en het werkt supergoed.
Ook Maud en Rutger hebben een idee hoe mensen die meer impact kunnen geven iets kunnen doen aan het klimaat. Zo stellen ze voor dat supermarkten misschien de plasticverpakkingen onderin te zetten, zoals nu wordt gedaan met de goedkope spullen. Zo heeft de Lidl, toen er nog geen verplichtingen waren al de groentes en fruit biologisch gemaakt, en alle sigaretten uit de supermarkten gehaald.
Maud en Rutger hebben dus verteld hoe we allemaal een beetje kunnen bijdragen aan een schonere oceaan en hoe ook jij daarop kan letten. Ze hebben allebei heel gepassioneerd verteld en het was een waar genoegen Maud en Rutger te interviewen.