terug naar julianauta.com

Microplastic & het gevolg

Plastic is voor heel erg veel dingen handig, bijvoorbeeld om drinkflessen te maken en nog veel meer! Maar steeds meer plastic afval komt in de zee terecht. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Maar hoe komt het plastic nou in de zee terecht? Het plastic kan in de zee terecht komen doordat we een flesje bijvoorbeeld net naast de prullenbak gooien, of ergens achterlaten. Plastic komt ook in de zee door bijvoorbeeld illegaal gestort plastic zwerfafval of lekkend benzine uit een vrachtschip.

Niet alleen grote delen plastic komen in de zee terecht: ook microplastics, ook wel “Microbeads” genoemd, komen in de zee terecht. Deze plastic deeltjes komen vooral vrij bij het slijten van de banden van auto’s en het wassen van kleding. Door slijtage bij het gebruik van plastic komen ook kleine deeltjes plastic vrij. De kleine deeltjes komen in de lucht terecht en komen uiteindelij in de zee terecht. In verloop van tijd worden deze plastic deeltjes nog kleiner, die delen worden microplastics genoemd.

Doordat er op dit moment zoveel plastic in de oceaan ligt, hebben dieren die in het water leven ook last van plastic. Veel dieren raken verstrikt in het plastic of eten het plastic op. Dat is erg slecht voor de dieren, ze kunnen er in stikken en er kunnen darmblokkades ontstaan, waardoor veel dieren sterven door de gevolgen van de plastic soep.

De microplastics hebben een stuk minder impact op dieren, maar tijdens het eten komen ze vaak wel naar binnen bij het dier. Als we vissen als voorbeeld nemen, de meeste vissen hebben microplastic in zich. Doordat wij mensen die vissen opvissen om ervan te eten, kunnen wij ook microplastic in ons krijgen. Ook is er gebleken dat de meeste mensen al wat microplastic in hun lijf hebben zitten.